0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Význam rýže pro japonskou kuchyni

O rýži z historického pohledu

Rýže je základní stavební jednotkou japonské společnosti. Byla měnou, kterou se platily daně a kterou dostávali samurajové jako mzdu. Velikost bohatství se měřila podle velikosti pole s rýží, které rodina obdělávala.

Vzhledem k tomu, že pěstování rýže vyžaduje kolektivní práci na zavlažovacích systémech, vytvořil se v Japonsku, stejně tak jako v jiných zemích, kde se pěstuje rýže, kolektivní duch společenského života. Naproti tomu v Evropě, kde každý statkář obdělával své pole jen s rodinou a svými blízkými, se vytvořil duch individualismu, který je dominantní do dnešní doby.

Věděli jste, že se v Japonsku dodnes udržel zvyk, kdy finanční úřady dávají svým daňovým poplatníkům 5 kg rýže jako odměnu za správné daňové přiznání?

A jak je to dnes?

Rýže v Japonsku i nadále není jen základní potravinou. Je to symbol životaschopnosti země vycházejícího slunce. Do nedávné doby se rýže z Japonska nesměla vyvážet a dodnes její cenu kontroluje vláda - je stanovena minimální cena rýže a žádná firma ji nesmí prodávat pod touto cenovou hladinou. Proto je cena rýže dovážené přímo z Japonska dost vysoká. Ze zrna japonské rýže se z tohoto důvodu pěstuje rýže nejen v již tradiční Kalifornii, ale také v Itálii a ve Španělsku.

Rýže v japonském jídelníčku

Rýže se, jako správná základní surovina, vyskytuje v japonské snídani, obědu i večeři. Tradiční japonská snídaně zahrnuje bílou rýži, řasy nori, pečenou rybu, překládanou vaječnou omeletu a nakládanou zeleninu. V mladých japonských rodinách sice tuto klasickou formu snídaně nahrazují toasty se sýrem, ale k dalším denním jídlům rýže neodmyslitelně patří u všech věkových kategorií. Rýže je součásti krabičkového jídlo obentó, základem jakýchkoliv „DON“, například gyudon a oyakodon, ale také základem světově nejproslulejšího japonského pokrmu, sushi. Rýže je navíc základem výroby alkoholických nápojů sake, pálenky shochu, awamori, pražená se přidává do zeleného čaje genmaicha, dělají se z ní koláčky mochi, vyrábějí se z ní rýžové nudle.

Japonská rýže k dostání u nás

Japonské kulatozrnné rýže je v Japonsku k dostání nespočet druhů. U nás v ČR už je také k dostání pár typů kvalitní kulatozrnné rýže a můžeme tak porovnávat jednotlivé značky. Jaké jsou aktuálně nejoblíbenější rýže na sushi, které u nás můžete zakoupit?

  • Koshihikari - originální prémiová japonská rýže, která je celosvětově oblíbená díky své výjimečné chuti a textuře. Koshihikari má baculatá zrna a jemnou, ořechově nasládlou chuť, díky které se odlišuje od ostatních. V naší nabídce máme Koshihikari výrobců Agri Yamazaki a Ibaraki.
  • Yume nishiki - kulatozrnná rýže pěstovaná v Itálii pod dohledem japonských odborníků. Yume Nishiki nabízí špičkovou kvalitu a parametry ideální nejen pro přípravu sushi.
  • Akitakomachi - v Japonsku jedna z nejpoužívanějších rýží. Akitakomachi nabízí unikátní chuť, elasticitu a střední lepivost. Je to lahodná přílohová rýže k nespočtu typů pokrmů a zároveň splňuje parametry rýže na sushi. Najdete ji pod značkami Kitoku Iwake a Ibaraki.
  • Haruka - další z vysoce kvalitních kulatozrnných rýží pěstovaných v Itálii. Haruka nabízí příjemný poměr ceny a kvality a zachutná vám jako rýže přílohová i rýže na přípravu sushi.

Existuje mnoho druhů japonské rýže, jiná je určena na přípravu sushi a jiná například na výrobu sake. V každém případě je rýže neodmyslitelnou součástí japonské kultury.

 

Související kategorie produktů
Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
26. 4. 2024

  • Rychlé doručení
  • Platba nejde hned přes bránu, ale musíte počkat na email.

Ověřený zákazník
100%
25. 4. 2024

Žádná

  • Snad a rychlé objednání. Velmi bezpečně zabalená objednávka.

Ověřený zákazník
100%
24. 4. 2024

  • Rychlost vyřízení objednávky

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR