Velice kvalitní dlouhozrnná rýže původem z Pakistánu. Je charakteristická dlouhým štíhlým zrnem, nelepí se, je lehce stravitelná a má jedinečné přírodní aroma připomínající oříšek. Je vhodná jako zdravá chutná příloha.
Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu, dává rýži basmati její jedinečný charakter. Ponechává se vyzrát celé dva roky, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek.
Rýže Basmati je charakteristická dlouhým, štíhlým, kvalitním zrnem. Její typickou výhodou je, že se při vaření nelepí. Je snadno a rychle stravitelná, splňuje zásady zdravé výživy, neobsahuje lepek. Je vynikající při přípravě exotických pokrmů, stejně jako příloha k běžné evropské kuchyni.
Basmati je již po stovky let šlechtěna v Indii, Nepálu a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců. Kvalita této rýže však nespočívá pouze v jejím původu a přesné odrůdě, ale také v jejím věku. Správně by basmati měla být po sklizni alespoň na rok a půl až dva roky uskladněna v suchu a temnu. Poté se očistí a prodá. Tato doba je nezbytná pro vysychání rýže a nízký obsah vody v zrnech je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Zrno je po uvaření mnohem delší než širší, pevné a celkově je rýže sypká, nelepí se a lépe chutná.
V hindštině slovo basmati doslova znamená "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.
Basmati je přílohová rýže, hodí se tedy k masu či masovo-zeleninovým směsím, k omáčkám a podobně.
Jeden díl rýže basmati propláchneme a vsypeme do jednoho a čtvrt až jednoho a půl dílu osolené vody. Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu na minimum a ponecháme pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří (cca 12 - 15 minut). Odstavíme z vařiče, rýži jemně prokypříme a necháme odstát asi 3 minuty. Takto upravená basmati je krásně voňavá, chutná a nelepí se.
Uvedené množství vody a doba vaření je závislá na typu vařiče a hrnce, který používáte.
Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy a sportovců a je nedílnou součástí redukce váhy a diet.
Při objednání tohoto produktu obdržíte rýži basmati v látkovém pytli o obsahu 500 g, v počtu kusů, který si objednáte.
Dlouhozrnná rýže.
Výživové hodnoty na 100g |
|
---|---|
Tuky | 0,2 g |
Tuky - z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 27,8 g |
Sacharidy - z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 2,6 g |
Sůl | 0 g |
Energetická hodnota | 518/124 kj/kcal |
Parametry |
|
Typ produktu | Rýže Basmati |
Balení | Sáček |
Použití | Jako příloha. |
Obsah balení (g) | 500 g |
Země původu | Pákistán |
Výrobce | Gnome |
59 Kč |
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR